#Легендарні часи: 1995. Дебютний сезон ЦСКА Київ у Вищій лізі Чемпіонату України

26 Квітня 2023

Матч 1-го кола 5 за ліком Чемпіонату України. "Динамо" зустрічається з новачком Вищої ліги "ЦСКА-Борисфен". 10 тисяч глядачів на Республіканському стадіоні побачили напружений та змістовний футбол, хоча без голів - нічия 0:0. Але столичне дербі кипить напруженням - після гри відбулася одна з найбільш легендарних прес-конференцій 90-х.

Щоб сповна зрозуміти всю кумедність висловлювань Йожефа Сабо, давайте пригадаємо ті буремні часи, коли відбувався матч 1995-року між "Динамо" та "ЦСКА-Борисфен" у Вищій лізі Чемпіонату.

"Динамо" у 90-ті - безальтернативний лідер українського футболу, що стає чемпіоном 9 разів поспіль (!), не маючи жодних конкурентів на внутрішній арені. Шевченко, Максимов, Ребров та інші гравці "золотого покоління" динамівців в розквіті сил - загалом у розпорядженні "Динамо" зразка 1995 р. одразу 8 (!) гравців з основи Національної збірної. Ще кілька представників головної збірної та з десяток зі складу молодіжки - гріють лаву запасних столичного клубу... Питання про те хто стане наступним чемпіоном України у ті часи не ставилось взагалі.

І от, втрата 2 очок (або здобуття 1-го?!), яке жодним чином не впливає на турнірне становище "Динамо". Головний тренер "біло-блакитних" Йожеф Сабо починає дорікати армійцям, що ті надто великими силами захищалися, відходячи до своїх воріт. Буквально звинувачує своїх суперників в тому, що ті не дали його команді "розійтися" та бодай забити м'яча. Далі тренер "Динамо" починає відверто скиглити з того, що його підопічні надто втомлені, бо мали лише 3-4 дні (!) відпочінку після матчу у Лізі Чемпіонів. А на завершення - емоційно обіцяє армійцям "винести в одну лузу" у другому колі, коли його команда нарешті вдосталь відпочине та набереться сил.

От цікаво, посилаючись до історії італійського футболу, чи знав Йожеф Сабо що топ-клубам "Bel Paese" не звикати грати майже увесь сезон через 2 дні на 3-й, демонструючи при цьому яскравий футбол та досягати результатів з обмеженим складом "основи", яку не можуть собі дозволити ротувати від матчу до матчу?

За підсумками футбольного сезону 1995/96, насиченому на події в історії обох столичних клубів та українського футболу загалом, "Динамо" здобуло чергові золоті нагороди, а "ЦСКА-Борисфен" посів 4 сходинку турнірної таблиці. Київ – чи не єдина столиця серед європейських країн, де нема історично сформованого рівного дербі. Так от, протистояння ЦСКА та "Динамо" показали, що таке могло бути.

Якби ж успішний історичний досвід розбудови та поєднання зусиль в українському футболі, як це відбулось свого часу з "ЦСКА-Борисфеном", не змінився на зворотнє прагнення "реформувати", імпровізуючи та розвалюючи створене роками. Саме в результаті такої "реформації" - зі створенням "Арсеналу" у 2001 році - колись відомий та амбітній київський клуб ЦСКА остаточно згас та поступово зник з футбольної мапи України...

Приєднуйтесь та слідкуйте за найяскравішими сторінками з історії ЦСКА Київ у документальному часописі ГО "ЦСКА України" "#Легендарні часи" на YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLnrwEnHJociAcKZ0XJ2Bp1Er1q-6ialn4