«Відходить ціла епоха»: помер екстренер столичного ЦСКА та збірної України Михайло Фоменко

02 Травень 2024

29 квітня 2024 року, у віці 75 років, пішов з життя Михайло Фоменко.

Фоменко - тренер ЦСКА-Борисфен, 1995
Тренерський склад "ЦСКА-Борисфену" (1995): Михайло Фоменко (ліворуч), Євген Котельников та Сергій Величко; присів у центрі - екзотичний для українського футболу тих часів, легіонер армійців Жан-Рене Саша Мафумба.

Михайло Іванович Фоменко був головним тренером київського "ЦСКА-Борисфен" у дебютних сезонах команди у Вищій лізі ПФЛ у 1994—1996 рр., звідки перейшов до харківського "Металіста". Повернувся на тренерський місток армійців у сезоні 2000—2001 р., в якому з ЦСКА пройшов до фіналу Кубка України. У 2012—2016 рр. Михайло Фоменко був головним тренером національної збірної України.

Михайло Фоменко про ЦСКА Київ

Фоменко позитивно ставився до ідеї відродження київського ЦСКА після банкрутства та розформування клубу, яке сталося у 2009 році.

"Бажано, щоб даний проект здійснився, і відродилася футбольна команда зі славною футбольною історією, через яку пройшли багато відомих футболістів, серед яких були гравці збірної колишнього СРСР і нашої національної команди.

Головне, щоб прийшла людина, яка любить футбол, а не себе у футболі. Щоб команда не стала короткометражним проектом в чиїхось руках заради забави. Я однозначно за відродження армійської команди", - сказав Фоменко на прес-конференції у 2013 році.

Едуард Цихмейструк
Ексфутболіст ЦСКА Київ та збірної України Едуард Цихмейструк.

"Дуже сумно. Відходить ціла епоха. Для мене виступи у "ЦСКА-Борисфені" під керівництвом Фоменка були першим досвідом на такому високому рівні. Він – особлива людина у моєму житті. Михайло Іванович сповідував досить суворі методи роботи. Багато не говорив, а якщо говорив – то доволі тихо. Проте траплялися моменти у роздягальні, коли щось його не влаштовувало, то міг досить гучно та агресивно висловити свої претензії. По-різному бувало. Умів "достукатися" і ефект це давало, звісно, моментальний. Команда розуміла, чого хоче тренер, і намагалася якнайкраще зіграти.

Пригадується матч проти Динамо, коли ми зіграли 0:0 на тоді ще Республіканському стадіоні (сезон 1995/96, – Футбол 24). То був емоційно важкий поєдинок і для нас, і для Михайла Івановича, тому що в них із Сабо "свої" стосунки були", - розповів легендарний ексфутболіст столичного ЦСКА Едуард Цихмейструк в своєму коментарі інтернет-виданню "Футбол 24".

Про що згадував Едуард Цихмейструк - дивіться у відео з архіву #Легендарні часи.



1995 рік, матч 1-го кола 5 за ліком Чемпіонату України, в якому зустрічаються "Динамо" та "ЦСКА-Борисфен". Столичне дербі кипить напруженням - після гри відбулася одна з найбільш легендарних прес-конференцій 90-х.