Співзасновник клубу Юрій Пужайло про рестарт ЦСКА, плани на майбутнє і людей, які зараз грають у клубі

07 July 2021

Пропонуємо вашій увазі досить змістовне нещодавнє інтерв’ю з представником сучасного ЦСКА.

Що стоїть за цим брендом, яка мета клубу і чи має він прив'язку до старого армійського футболу? Про це журналіст інтернет-видання «Спортарена» розпитав співзасновника сучасного ЦСКА Юрія Пужайло.

Команда ЦСКА Київ 2021

 

- Пане Юрію, чому ви взялися саме за ЦСКА? Ви були вболівальником команди? Давайте з цього почнемо.

- ЦСКА - це великий бренд, який, на жаль, в 2009 році припинив своє існування. Ми його взяли і хочемо відродити, а також повернути назад в професійну лігу.

Я не був уболівальником команди - в тому розумінні, щоб ходити на кожен матч, відвідувати сектор ультрас. Але такий клуб, звичайно, знав. Як киянин, теж йому симпатизував і завжди дивувався, як з однієї команди за роки виступів вийшло стільки відомих гравців.

Як ви знаєте, ЦСКА багато років не було. Але весь цей час фани про нього не забували. Вони навіть проводили маніфестації під гаслом «Поверніть нам ЦСКА». Знаю, що були спроби раніше створити клуб з такою назвою. Радий, що у нас зараз вийшло. Як це було? Зараз розповім.

Були люди, які були зацікавлені, вони перебували при академії ЦСКА. Вони запросили мене, щоб допомогти фінансово, і я сам надихнувся їх ідеєю. У цьому головна мета. Чому ЦСКА? Тому що, коли стало питання про те, які команди можна відродити, у яких є свій бренд, яких знає Україна і Київ, то ЦСКА спливав відразу.

- Ви сказали про бренд. Чи спілкувалися ви з тими людьми, які в 2009 році займалися ЦСКА? Кому на даний момент належить символіка, що взагалі залишилося від того клубу, що можна вважати юридично заснованим клубом?

- Я б із задоволенням поспілкувався з ними, але я просто не знаю цих людей. Ми не спілкувалися з керівництвом клубу, яке було в 2009 році. Є футболісти, які виступали за команду в 2008-2009 роках: Паламарчук, Нестеров. Але, на жаль, з керівництва я не можу нікого привести в приклад. Ми ні з ким не спілкувалися і на нас ніхто не виходив.

- Створення нового клубу - це робота з порожнього місця. Чи є у вас на даний момент домашній стадіон, клубний автобус і таке інше? Або це все ще в стадії розробки?

- Ми зараз ведемо переговори. Якщо говорити про стадіон ЦСКА - ми там проводили перший матч, в чемпіонаті Києво-Святошинського району. Але після цього нам не дозволили більше проводити там ігри, тому що стадіон знаходиться в аварійному стані. Зараз ми хочемо почати реконструкцію, вкласти туди гроші, також шукаємо паралельно бази. Ще у нас є контакти стадіонів, у яких немає клубів. Тому ми розглядаємо інші варіанти. За ЦСКА також ведемо переговори, але не можемо там грати - в дуже поганому стані знаходиться сам стадіон.

- ЦСКА асоціюється з армією: чи розглядаєте ви варіант, при якому будете співпрацювати зі Збройними силами України? Що може стати предметом домовленостей: інфраструктура, допомога армії? Що з цього розглядається?

- Розглядаються обидва варіанти, про які ви сказали. Але, на жаль, ми ще не дійшли до керівництва, яке змогло б вирішити ці проблеми. Ми подали ідеї до ЗСУ, у нас є контакти генералів, але ми до них поки не дісталися, щоб обговорити і конструктивно вирішити ці питання. На жаль, армія поки на нас не реагує. Але у нас є до них розмова і прохання, пишемо їм листи, беремо телефони у людей, але поки все невідомо.

- Ми розуміємо, що були спроби реанімувати ЦСКА раніше. Президент "Арсеналу" Івіца Піріч навіть заявив, що клуб буде називатися «Арсенал-ЦСКА». Але далі цього справа не пішла. Наскільки можливе об'єднання ваших зусиль з якимись іншими клубами? Наприклад, з тим же "Арсеналом", у якого продовжує працювати академія.

- Ми не розглядаємо цей варіант, хоча обговорювали цю ідею.

- На матчі на стадіоні ЦСКА на Повітрофлотському було багато вболівальників. Все красиво, фаєр-шоу, були люди, яким не байдужий бренд ЦСКА. Який відсоток цих людей готовий гривнею підтримати цей клуб?

- Хочу сказати, що фанати за нас. Нам вже кажуть, що потрібно продавати квитки на матчі. Ті люди, які приїжджали на ігри - вони готові фінансово підтримати ЦСКА. Відсотків 80-85 з цих людей готові це робити, тому що вони самі на нас виходять і пропонують гроші, щоб грати на рідному стадіоні. Але проблема не в грошах в цьому питанні, справа в аварійному стані стадіону.

Ультрас ЦСКА Київ

- Що значить запустити футбольний клуб на перші його змагання? Наскільки велика видаткова база цієї справи і як багато ви витрачаєте на місяць на футбольний клуб?

- Якщо ми не беремо до уваги заявку, що в районі 28 тисяч, то кожен матч ЦСКА обходиться до 5 тисяч гривень. Сюди входить робота арбітрів, коментатор, плюс витрати на стадіон, якщо ми приймаємо суперників. На жаль, ми поки не платимо футболістам, але у нас вже є свої домовленості. Думаю, найближчим часом почнемо платити зарплату.

- Хто найголовніші зірки нинішнього ЦСКА? Хто пограв на більш високому рівні?

- Корінні, якщо можна так сказати, це Євген Паламарчук, який грав за команду ще в 2008 році і Денис Нестеров, який грав у 2009 році за ЦСКА. Є зірки також серед молодих, тому що ми будемо робити ставку на молодь - потрібно розвивати їх. Наприклад, Максим Яловий, Дмитро Кузьменков - це лідери команди ЦСКА.

- Що показали перші матчі, які встигла провести команда? Наскільки вони були успішними, наскільки сильними були суперники? Як взагалі виглядала команда?

- Ми почали з 1/16 фіналу Кубка, першим суперником була Дмитрівка - це був хороший суперник, але ми також почали свій старт в Кубку добре. Але в 1/8 фіналу нам випала «Нива» (Бузова) - команда, яку я звик вважати напівпрофесійною, зі своєю базою і армією фанатів, зі своїм хорошим спонсором. Ця команда перемогла нас з рахунком 3:0, тому в Кубку ми поступилися. Якби були інші суперники - ми могли б в Кубку добре виступити.

Ми не встигли зібрати команду, трохи не розрахували, тому що думали, що зайдемо в чемпіонат з вересня. Так вийшло. І ті футболісти, з якими ми збираємося заявлятися на Кубок аматорів, будуть зовсім інші. Але поки граємо з тими, хто є. Ми розраховували, що футболісти до нас раніше перейдуть, вони грають в різних клубах, а трансферне вікно закрите.

- А хто головний тренер команди? Хто входить до тренерського штабу?

- Головний тренер команди - Руслан Періжок. Він грав в професіоналах, є досвід виступу в Польщі, він хороший тренер. Він - тренер-засновник, в подальшому він буде більше працювати з боку менеджменту, на місце головного тренера ми розглядаємо інші варіанти, поки не можу сказати прізвища.

- Ми вже говорили, що поки команда грає серед аматорів. Але до чого вона прагне? Які завдання стоять перед клубом на найближчі роки?

- Головне завдання - повернути команду в професійний футбол. Це першочергове завдання. Не можу сказати точні терміни, коли це станеться, хотілося б сказати, що найближчим часом. Але як підуть справи - поки невідомо. Поки ми тільки почали всю цю роботу з футболістами, є завдання знайти базу, тому що ми нещодавно були на Футбольному саміті в Києві з усім керівництвом, там були лектори з Барселони, Атлетика, з Німеччини. Нам дуже сподобалося, вони розповідали, як перетворити наш футбол в бізнес. Тому що в Україні немає бізнесу, саме в українських командах. Тому ми б хотіли зробити ЦСКА командою, яка змогла б сама себе утримувати, а не так, коли в клуб приходить один спонсор, а через п'ять років він губиться і згодом пропадає команда.

- Розкажіть про себе, як ви взагалі прийшли в спорт? Якими видами займалися до футболу? І чому взагалі вирішили зайнятися менеджментом футбольного клубу з самих початків?

- Я професійний спортсмен, чемпіон світу з бальних танців. Також займався академічним веслуванням. У мене також відкрита мережа танцювальних студій. Також є бренд одягу, який спонсорує і робить форму для нашої команди. Чому прийшов в футбол? Я дуже хотів грати в футбол, але батьки вирішили віддати мене на танці, і я все життя займався саме танцями. І вже після 18 років, коли пішов з танців, коли почалося навчання, я хотів знайти собі якесь хобі. У якийсь момент я зайнявся спортивною складовою, посперечався з друзями, що я стану професійним футболістом. Мені говорили, що це нереально, адже багато людей займаються з шести років і не стають професіоналами. Мені подобалося грати в футбол, але в якийсь момент я зрозумів, що в наших реаліях дуже складно стати професійним гравцем. Але я не хотів йти з футболу, підключив складову менеджменту, почав читати книги (Фергюсона, Гвардіоли), мені сподобалася вся ця ідея. До мене прийшли хлопці, які грали за ФК «Київ». Вони мені підкинули цю ідею, якої я загорівся і ось так прийшов в менеджмент.

Юрий Пужайло

- Кажуть, що футболісти серед усіх спортсменів отримують чи не найменші навантаження, що це не порівняти з важкою або легкою атлетикою. Якщо порівнювати з бальними танцями чи академічним веслуванням, заняття футболом вам здаються важкими або легкими?

- Не можна порівнювати, тому що це різні види спорту. Думаю, однаково, тому що коли людина повністю викладається, то йому однаково важко. Футболістів вважаю універсальними спортсменами, вони можуть робити будь-яку фізичну підготовку, яка є в тій же армії або у ВМС Сполучених Штатів, де готують морських котиків, те як вони працюють над своїм тілом. Футболісти працюють нітрохи не менше.

- Ваш клуб аматорський, але все ж в якому режимі займаються футболісти, чи бувають у них в принципі тренування?

- У них по два тренування обов'язково, третю вже роблять самостійно, але ми ніяк не можемо її проконтролювати. Ну а четверте тренування - це вже гра на вихідних.

- Хто ким працює з гравців вашого клубу у вільний від футболу час?

- Є таксисти, є хлопці, у яких свої компанії IT, бармени, офіціанти, фотографи - це ті, про кого я точно можу сказати.

- Як ці люди знаходять між собою спільну мову? Вони дуже різні, як їх зацікавити, щоб вони вели всі разом колективну діяльність?

- Потрібно запалити саму ідею, що футбольний клуб ЦСКА прагне в професіонали, а футболісти безпосередньо можуть добре заробляти, грати на професійному рівні. Головне, щоб все полягало в ідеї. У нас ніхто ні на кого не пхає, ми це відразу присікаємо, нам таке не подобається. Максимально дружній колектив, ми зі свого боку поки не можемо від футболістів чогось вимагати, якогось надприродного результату. Все відбувається на аматорському рівні, тому поки запалюємо їх ідеєю.