ЦСКА розпочинає шлях за Кубком Києва

20 September 2021

Наближається розіграш Кубку Києва, тож сподіваючись на успіх в даному турнірі, згадуємо цікаві факти з історії.

Кубок на стадіоні ЦСКА
Кубок - на стадіоні ЦСКА!

 

Київські армійці ще з прадавніх часів зарекомендували себе як кубкова команда. До речі, червоно-чорні вже двічі здобували Кубок Києва – у 1947 та 1951 рр.

 


«Зимовий кубок Києва виграють футболісти ОБО

З суботи по вівторок (4, 5, 6, 7 січня) чотири кращі київські команди, «Динамо», ОБО, «Спартак» і «Локомотив», розіграли Зимовий кубок міста. У півфіналах «динамівці» поступилися армійцям: 1:0 і 0:2, а «спартаківці» «залізничникам»: 2:1 і 2:4. Фінальний етап приніс перемогу ОБО: 1:1 і 3:0. Всі ігри проходили на стадіоні «Динамо» в присутності тисяч киян. Що цікаво, всі команди грали основними складами, і уболівальників здивувала невдача динамівців»
— газета «На страже Октября» за 18 січня 1947 року, № 4, с. 3.


 

А після здобуття регіонального кубку вдруге – у 1951 році, вже у наступному сезоні 1952 р. столичні армійці дійшли до півфіналу на все-радянському рівні Кубку СРСР (де поступилися московському «Спартаку» 2:0), до речі ставши єдиною українською командою, яка пройшла далі стадії 1/8 у цьому розіграші.

 


«До зустрічі з московськими «спартаківцями» кияни провели в іграх на кубок СРСР чотири гри.

У першій грі 24 серпня вони зустрілися в Москві з переможцем Кубка м. Москви клубною командою «Динамо». Гра була напруженою і впертою. Тривалий час жодна з команд не могла відкрити рахунок, і лише в самому кінці гри кияни, використавши помилку воротаря москвичів, котрий випустив м'яч, забили єдиний гол і пішли з поля переможцями.

У другій грі, яка відбулася в Києві, армійці зустрілися з переможцем Курка Естонської РСР - командою моряків Балтійського флоту. На цей раз кияни виграли з рахунком 2:0.

Дві останні перемоги колектив Будинку офіцерів здобув над командами майстрів класу «А». Перша така зустріч була з «залізничниками» столиці, які успішно виступили в цьому році в кінці розіграшу першості країни з футболу. Кияни виграли її з рахунком 2:1.

Повною несподіванкою і, можна сказати, сенсацією в цьому розіграші виявилася друга перемога киян, здобута ними 24 жовтня над командою м. Калініна з рахунком 2:0.

Навряд чи хтось сумнівався в перемозі останніх, але дійсність спростувала всі розрахунки і прогнози, і калінінці вибули з подальшого розіграшу, не дійшовши навіть до півфіналу.

Гра між киянами і калінінцями проходила у важких умовах: бруд, важкий грунт, калюжі на полі – все це ускладнювало дії гравців. Проте в цій зустрічі кияни здобули велику заслужену перемогу над минулорічним фіналістом Кубка СРСР».
– програма до матчу від 28 жовтня 1952 р, в-о «Фізкультура і спорт».


 

Спартак - ДО (Киев) 1952

Спартак - ДО (Киев) 1952

Надалі наш клуб ставав переможцем Кубку УРСР у 1976 р. 

Кубок УРСР 1976
Кубок УРСР.

 

А у новітній історії – двічі виходив у фінал Національного Кубку, у 1998 та 2001 рр., хоча нажаль не вигравав трофей, обидва рази поступившись одвічним грандам українського футболу, спершу – «Динамо» (1:2), а вдруге – «Шахтарю» (1:2).

Медаль фіналіста Кубку України 1998 р.
Медаль фіналіста Кубку України 1998 р.

 

І хоча вже зовсім інші часи та інша команда, незмінним лишається прагнення до найвищих досягнень! Тим більше, що на часі – наповнення клубної скарбнички футбольних трофеїв! А як інакше може бути у київського ЦСКА?!