ТОП-5 найпам'ятніших матчів київського ЦСКА у новітній історії

06 March 2024

Футбольні події останніх років, які вже закарбувалися в часописі сучасної історії армійців.

#1. ЦСКА — "Динамо" (Вишневе) — 0:1 (23 травня 2021, Чемпіонат БРАФ)

ЦСКА - дебютний матч 2021
У 2021 році ЦСКА знов вийщов на поле колись свого домашнього стадіону після багаторічної перерви.

Беззаперечно, наразі саме цей довгоочікуваний матч займає першу сходинку в новітній історії клубу. 23 травня 2021 року, заново створена команда київського ЦСКА дебютувала у регулярних футбольних змаганнях після майже 12-річної перерви. І хоча новий шлях, колись професійного клубу, починався зі змагань, майже найнижчого, районного рівня - у 2 лізі чемпіонату Києво-Святошинського району, а гра незіграної команди поки відверто не клеїлась, що призвело до невдалого результату в дебютному матчі - емоції від такої події ще довго вітали у київському повітрі! Шалена підтримка вболівальників, увага преси та футбольних функціонерів - на цьому матчі було все, що притаманно футбольним змаганням найвищого рівня. До речі, поступово додаючи у якості гри, вже у 2 колі чемпіонату армійці взяли впевнений реванш, обігравши вишгородців з рахунком 4-1.

Валерій Чалий
Голова Бучанської районної асоціації футболу Валерій Чалий одягнув "розетку" ЦСКА на знак пошани до відродження клубу.


#2. ЦСКА — "Сокіл" — 1:1 (5:4) (18 березня 2023, Меморіал Чанових)

Меморіал Чанових 2023
Команди перед початком півфінального матчу Меморіалу Чанових 2023.

На другій сходинці нашого ТОПу - півфінальний матч Меморіалу Чанових. Впевнено пройшовши перші етапи турніру, у напруженому матчі 1/2 фіналу ЦСКА у серії післяматчевих пенальті вирвав перемогу у міцного суперника - ФК "Сокіл" з Михайлівки-Рубежівки, старожил Вищої ліги обласного чемпіонату Київщини. Завдячуючи перемозі, ЦСКА впритул наблизився до здобуття свого першого трофею у новітній історії. На жаль, у фінальному поєдинку армійцям трохи забракло сил та футбольної вдачі. За рівної гри, у фіналі армійці з рахунком 1-2 поступилися іншому представнику Вищої обласної ліги - СК "Гатне" та завершили турнір лише у почесному статусі фіналістів.

ЦСКА- Сокіл
Справжні емоції фіналістів!


#3. ЦСКА — "Чайка U-19" — 3:1 (25 вересня 2021, Чемпіонат БРАФ)

ЦСКА - Чайка U-19
Атмосфера на центральному матчі туру чемпіонату Києво-Святошинської ліги.

Повертаючись у 2021 рік, згадаємо ще один важливий матч - як з турнірної точки зору, так і з точки зору оцінки прогресу молодої команди. У 6 турі чемпіонату Києво-Святошинського району, ЦСКА зустрічався з лідером змагань - молодіжною командою клубу 2-ї професійної ліги СК "Чайка" з Петропавлівської Борщагівки. На аматорському рівні - суперник дуже серйозний. Окрім того, турнірне становище ЦСКА, яке склалося внаслідок невдалого старту, вимагало від армійців битися за максимальний результат, адже лише перемога у звітному матчі давала ЦСКА шанси продовжити боротьбу за призові місця у лізі. І армійцям це вдалося!

ЦСКА перемагає
Емоції переможців.


#4. ЦСКА — "Штурм" (Іванків) — 0:2 (21 січня 2023, Меморіал Макарова)

ЦСКА Київ - Штурм Іванків
У 2023 київський ЦСКА повертаєтся на Меморіал Макарова, але вже в статусі аматорів.

Сама участь у турнірі такого рівня вже є сміливим та серйозним випробуванням для будь-якого клубу аматорського рівня. Багато хто з футбольних експертів вважають, що участь аматорів у Меморіалі Макарова є лише зухвальством чи бажанням засвітитися серед професійних колективів без цілей на результат. Тим не менше - для аматорських колективів такий турнір є дійсно чудовою можливістю перевірити свої сили та здобути безцінний ігровий досвід. Серед суперників ЦСКА по групі бул клуб 2-ї ліги ПФЛ - "Диназ" (Вишгород) та добре відомі футбольній спільноті претенденти на нагороди обласної ліги КОАФ - "Штурм" (Іванків), "Денгофф" (Денихівка) та "Полісся" (Ставки). Забігаючи наперед, скажемо що хоч ЦСКА і намагався, але, як здалося, ще у першому турі до краю знесилився та вже не зміг відновити сили для наступних матчів та щось протиставити своїм більш іменитим суперникам.

Хоча після першого матчу, дарма що негативного за результатом, для армійців все виглядало не так вже й безнадійно. Програючи у класі та досвіді, ЦСКА спробував дати бій "Штурму" за рахунок самовіддачі та наполегливості. І багато в чому червоно-чорним це вдалося. Протягом матчу ЦСКА вдавалося перехоплювати ініціативу, впевнено контролювати м'яч та навіть час від часу насідати на ворота суперника. Зі свого боку, досвідчений "Штурм" грав на класі, та намагався скористатися помилками армійців. Але воротар ЦСКА Іван Голубей "витягував" навіть те, що здавалося неможливим. Як результат - "Штурм" зміг матеріалізувати свою стратегію на полі лише на останніх секундах, компенсованого у 1-му таймі часу, та пішов на перерву маючи мінімальну перевагу, яка протрималася до середини 2 тайму, коли іванківці змогли подвоїти рахунок. Слід віддати належне армійцям - навіть за рахунку 0-2 ЦСКА не зламався, продовжував атакувати ворота суперника та мав чудові моменти, щоб скоротити відставання. Але це все на що у той день вистачило армійської команди, яка не звикла до гри у такому темпі - 0-2.

Кубок Макарова 2023
Поки що боротися з міцними суперниками армійцям вдається вкрай важко...


#5. ЦСКА — "Патріот" — 4:3 (24 вересня 2023, Чемпіонат Києва)

ЦСКА - Патріот
Неймовірно напружені та жорсткі матчі трапляються у Чемпіонаті Києва.

Замикає наш ТОП матч поточного чемпіонату Києва. Можна сказати напевне, що перед початком нового сезону вболівальники явно розраховували побачити від ЦСКА зовсім іншу якість гри та результат. Певно, ніхто і подумати не міг, що перемога над новачком-аутсайдером змагань виявиться для ЦСКА настільки важливою з турнірної точки зору та настільки ж складною по грі! Два попередні матчі чемпіонату для армійців закінчилися поразками, тому в звітному турі для ЦСКА було вкрай важливо взяти перші очки й зупинити своє подальше падіння в турнірній таблиці. Але "Патріот", який також лишався з нулем в активі, був не менше налаштований набрати собі залікових балів, тож гра видалася безкомпромісною та неймовірно напруженою.

Протягом матчу ЦСКА тричі виходив вперед завдячуючи пенальті, але "Патріот" тричі відігравався. Проте удача в цей день все ж була на боці червоно-чорних. Переможний гол залетів у сітку суперника на останніх секундах доданого часу - 100% найбільш "валідольна" перемога сезону!

ЦСКА у Чемпіонаті Києва
Перемагати — армійська традиція!


Таким був наш ТОП-5 найбільш пам'ятних матчів київських армійців за останні роки. Але звісно віримо, що найкращі матчі ЦСКА ще попереду!