Вперед у минуле! "Говерла", "Рось", "Арсенал": ТОП-3 суперників ЦСКА в аматорських змаганнях, які спонукали спогади

09 April 2024

Говерла - Рось - Арсенал

Минуло вже кілька років, відтоді як столичний ЦСКА повернувся у великий футбол та прагне у майбутньому повернутися до професійного рівня. Наразі, відбудовуючись в аматорських змаганнях, час від часу армійцям доводиться стикатися з доволі цікавими суперниками, які колись були їхніми "колегами" на високому рівні. Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі ТОП-3 найцікавіших суперники, які трапилися армійцям на аматорському рівні.

#1. "Говерла"

Говерла ФК
ФК "Говерла" - ЦСКА, Першість Києва, 2021.

Єдина зустріч ЦСКА, після повернення у великий футбол на аматорському рівні, з командою "Говерла", яка, як і кияни, відома виступами на найвищому рівні українського футболу, відбулася 30 жовтня 2021 року в останньому турі столичної першості — тоді ЦСКА розгромив суперника з рахунком 8:1. Команди мали зустрітися принаймні ще раз, у 2 колі чемпіонату, але матчу-відповіді так і не відбулося через початок війни, що спричинило дострокове припинення змагань сезону 2021-2022.

Вкрай важко оцінити наскільки "Говерла" залишалася прямим наслідувачем однойменного, колись професійного клубу з Ужгороду, але грала вона під тією ж самою впізнаваною емблемою та зі своїм колишнім президентом Олександром Шуфричем (сином політика та бізнесмена Нестора Шуфрича), який з'явився вже в якості польового гравця у складі своєї команди.

Найвідоміші часи "Говерли" - це 2011 — 2016 роки (коли команда повернулася до своєї історичної назви, під якою виступала за часів УРСР у 1971—1981 рр). Під новою-старою назвою "Говерла" встигла пограти у Прем'єр-лізі, але потім вилетіла до 1-ї ліги ПФЛ, де у сезоні 2007-2008 рр. зустрічалася з київським ЦСКА в рамках чемпіонату.

У 2016 році, за невиконання фінансових зобов'язань перед футболістами, "Говерла" отримала штрафні санкції від ФФУ. А наприкінці того ж сезону ужгородцям було відмовлено в атестації на наступний сезон. Після закінчення футбольного сезону 2015-16 "Говерла" в офіційних змаганнях не виступала, а жодних заяв від власників клубу про майбутнє "Говерли" не було.

#2. "Рось"

ПФК Рось
ПФК "Рось" (Біла Церква) - ЦСКА (Київ), Кубок Мунтяна, 2023.

25 березня 2023 року ЦСКА перетнувся із ще одним екс-професійним клубом — ПФК "Рось" з Білої Церкви. Ця зустріч відбулася в рамках міжсезонного Кубку Володимира Мунтяна. Матч проходив у Києві, на стадіоні 256 школи, де ЦСКА здобув результативну перемогу з рахунком 8:1.

Маючи статус професійного клубу, з білоцерківською командою армійці в останнє зустрічалися у 2 лізі ПФЛ в сезоні 2008-2009 рр. Цікаво, що 2009 рік став останнім в професійній кар'єрі обох клубів: в тому футбольному сезоні ЦСКА достроково знявся зі змагань і оголосив про банкрутство, а "Рось", догравши сезон, більше не з'являлася у професійних турнірах, де її не бачимо й по теперішній час.

Наразі "Рось" виступає в аматорських змаганнях 1 обласної ліги КОАФ.

#3. "Арсенал"

Арсенал Київ
ЦСКА (Київ) - ФК "Арсенал" (Київ), Чемпіонат Києва, 2022.

Ще один суперник з цікавою назвою, який можна було б рахувати надпринциповим для ЦСКА. Але, враховуючі усі обставин, це лише умовно - сучасний "Арсенал" вже зовсім інший, адже окрім назви, схоже, не має нічого спільного з колись професійним клубом. Ані емблема, ані кольори футбольної форми не збігаються з брендом клубу, що колись грав в УПЛ. У керівництві "Арсеналу" не знайти облич колишніх часів, немає навіть групи одіозних вболівальників. Тож, вкрай складно ідентифікувати новітніх "канонірів", які нічим не нагадують "Арсенал" ані часів Омельченка-Рабіновича, ані часів Піріча-Кікірешка.

В новітній історії ЦСКА двічі зустрічався з "Арсеналом" в чемпіонаті Києва сезону 2022-2023, ще раз — у спаринговій грі перед початком сезону. Наразі "канонірів" можна побачити то в тих, то в інших аматорських лігах Київщини, але зрозуміти які цілі ставить керівництво перед цим клубом вкрай важко.

Цікавий факт: в історії мала місце лише одна зустріч між столичними ЦСКА та "Арсеналом" на футбольному полі в статусі професійних колективів, до того ж — товариська. А от в офіційних змаганнях у професійному футболі ці клуби ніколи не перетиналися.